Monday, July 12, 2010

Ratsuritäht lad. k. Hippeastrum


Kirjeldus:
Ratsuritäht kuulub üheiduleheliste taimede, amarülliliste (Amaryllidaceae) sugukonda olles lähedane liilialistele ja erinedes viimastest vaid alumise sigimiku poolest. Taim pärineb looduslikult Kesk – Ameerikast. Ratsuritähti on kokku umbes 70 liiki.
Hooldus:
Istutamine. Ratsuritähe sibula istutamiseks valige sellise suurusega pott, et sibula ja poti serva vahele jääks sõrme jagu vaba ruumi. Kui istutuspott on liiga avar, siis taim ei pruugi just kõige paremini õitseda. Kasvusubstraadina sobib kasutada tavalist poes saadaolevat lillemulda, mis olgu parajalt niiske. Umbes kolmandik kuni pool sibulast peaks istutamisel jääma mullast välja. Hoiduda tuleb vigastamast juuri. Temperatuur võiks taime kasvukohas olla 20 - 25°C. Parema õitsemise saavutamiseks peaksite ratsuritähe kasvuperioodi algul esimesed paar kolm nädalat kastmisega väga kitsi olema. Aafrika kliimaga harjunud taim võib rikkaliku kastmise korral arvata, et saabunud on vihmaperiood ning otsustab rõhku panna hoopiski lehtede ja sibula kasvatamisele. Selliselt võib õis nägemata jäädagi. Kui on näha, et istutatud mugulal hakkavad arenema ainult lehed, siis see võib olla ka tunnus liig lühikeseks jäänud puhkeperioodist. Siis viige taim kohe koos potiga puhkekohta, pimedasse ja jahedasse ruumi tagasi ja hoidke seal, kuni ilmuvad kasvu alustanud lehekeste vahelt nähtavale tömbi ja paksu otsaga õisiku varred. Hoiukohas võiks puhkeperioodi lõpul püüda temperatuuri järkjärgult tõsta. Ei tasu kiirustada kastmisega.
Kasvuaegne hooldamine. Et ratsuritähe sibulas on piisavalt toitaineid, ei vaja taim sagedast kastmist. Kasvuperioodil vajab ratsuritäht vett 2-3 korda nädalas. Ratsuritähe kastmisel peaks jälgima, et vesi ei satuks sibulale. Kasta tuleks rohkem siis, kui taime kasv hoogustub, eriti kui lehed hakkavad hoogsalt arenema. Suvel võib ratsuritähe potid ja kastid viia aeda poolvarjulisse kohta. Potid kaevatakse maasse nii, et serv jääks 1-2 cm maast välja. Kaitseks vihmausside eest võib poti augu ette panna kruusa. Õitsemise ajal ja pärast õitsemist oleks mõistlik taime regulaarselt väetada.
Pärast õitsemist võib taime ümber istutada, eemaldades eelnevalt tütarsibulad. Väiksemad taimed võiks istutada mitmekaupa potti või kasti. Ratsuritäht õitseb 3-4 nädalat (tavaliselt veebruaris-märtsis, pikema puhkeperioodi korral ka isegi mais).

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home